7 redenen om alleen in relatietherapie te gaan

Relatietherapie wordt meestal ingezet in combinatie met de partner zodat zowel de relationele en individuele patronen aangepakt kunnen worden. Maar wist je dat het ook heel effectief kan zijn om alleen in relatietherapie te gaan? Dit kan je helpen om inzicht te krijgen in je eigen behoeften, gedrag en patronen, zelfs als je partner niet bereid is om mee te doen. Hier zijn zeven goede redenen om alleen in relatietherapie te gaan.

1. Je partner wil niet mee

Een van de meest voorkomende redenen om alleen in relatietherapie te gaan, is dat je partner niet mee wil. Dit kan te maken hebben met angst voor confrontatie, schaamte, of simpelweg een gebrek aan interesse. Hij of zij ziet het nut er niet zo van in. Het kan frustrerend zijn als je partner niet bereid is om samen te werken aan de relatie, maar dit hoeft geen reden te zijn voor jou om genoegen te nemen met je relatie. Alleen in therapie gaan kan je helpen om strategieën te ontwikkelen om met je relatie om te gaan, op te komen voor jouw behoeften en het relatiepatroon te doorbreken. Zodat jij je weer gelukkig kunt voelen binnen je relatie.

 

2. Moeizame relaties

Relatieproblemen beperken zich niet alleen tot romantische partners; ze kunnen ook voorkomen in je relaties met vrienden, familie en collega’s. Als je merkt dat je voortdurend dezelfde problemen ervaart in verschillende soorten relaties, kan therapie je helpen om de onderliggende oorzaken te ontdekken. Dit kan variëren van communicatieproblemen tot diepgewortelde persoonlijke overtuigingen en oude pijn. Door deze aan te pakken, kun je gezondere en meer bevredigende relaties opbouwen.


3. Patroon doorbreken

Het herhaaldelijk tegenkomen van dezelfde onaangename situaties, zowel in persoonlijke als professionele relaties, kan een teken zijn van onderliggende patronen die aandacht nodig hebben. Relatietherapie kan je helpen om deze patronen te herkennen en te doorbreken. Dit kan variëren van conflicten op de werkvloer tot misverstanden met studiegenoten. Door inzicht te krijgen in je eigen gedrag en reacties, kun je effectiever omgaan met deze situaties.

4. Moeite om je open te stellen in relaties

Moeite hebben om je open te stellen in relaties, vooral als het gaat om intimiteit, kan een belemmering zijn voor diepere verbindingen. Dit kan voortkomen uit eerdere ervaringen of diepgewortelde overtuigingen. Alleen in therapie gaan kan je helpen om deze op te sporen en te veranderen. Je werkt stap voor stap om je meer open te stellen, zodat je de verbinding met anderen steeds meer kan voelen en je je niet meer alles alleen hoeft te doen en te voelen.

integratief counselor moniek hop

5.Bindings- of verlatingsangst

Bindings- of verlatingsangst kan een grote invloed hebben op hoe je relaties ervaart en onderhoudt. Pas jij je aan in relaties om maar niet verlaten te worden? Of trek je je juist terug om de confrontatie te vermijden? In individuele relatietherapie is er alle ruimte om de oorzaken van je angst te achterhalen zodat je het beter begrijpt en kunt aanpakken. Dit kan je niet alleen helpen in je huidige relatie, maar ook in eventuele toekomstige relaties.

6. Hulp na einde relatie of twijfel over relatie

Een scheiding of het verbreken van een relatie kan een van de meest stressvolle ervaringen in het leven zijn. Hier kun je heftige emoties bij ervaren zoals verdriet, boosheid en verwarring. Relatietherapie kan je ondersteunen in het verwerken van deze emoties en je helpen om constructieve manieren te vinden om verder te gaan. Ook als je op het punt staat een relatie te beëindigen of worstelt met de beslissing. Lees meer over coaching bij scheiding.

7. Destructieve relaties

Het herhaaldelijk aangaan van destructieve of toxische relaties kan wijzen op diepere persoonlijke gevoelens en overtuigingen. Dit kan variëren van een laag zelfbeeld tot een gebrek aan grenzen stellen. Relatietherapie kan je helpen om deze patronen te herkennen en te doorbreken. Door aan jezelf te werken, kun je leren om gezondere keuzes te maken die aansluiten bij jouw behoeften en relaties aan te gaan die gebaseerd zijn op wederzijds respect en ondersteuning.

Welkom voor individuele relatietherapie in Breda

Alleen in relatietherapie is een effectieve methode om diepere inzichten te krijgen in je eigen gedrag, behoeftes, gevoelens en patronen, en biedt je de mogelijkheid om deze te veranderen.

Of je nu te maken hebt met een onwillige partner, bindings- of verlatingsangst, of terugkerende problemen in verschillende relaties, alleen in therapie gaan kan een effectieve manier zijn naar gelukkige relaties.  Zet vandaag nog de eerste stap naar verandering en plan een gratis kennismakingsgesprek online of in mijn praktijk in Breda.

Alleen in relatietherapie

- Kortdurend traject (gemiddeld 4 - 8 sessies)
- Inzicht in eigen behoefte, gevoelens, patronen
- Oordeelloze verbindende communicatie
- Aanpak speciaal afgestemd op jou

“Zelf werken aan een relatie waarin jij je gelukkig voelt”

Wordt indivuduele relatietherapie vergoed?

Individuele aanpak van problemen in de relaties valt onder psychosociale therapie en wordt doorgaans gedeeltelijk vergoed, indien je aanvullend verzekerd bent, voor psychosociale therapie of  alternatieve geneeswijzen. Ik ben in het bezit van een AGB code en ben lid van beroepsvereniging NFG en sta in RBCZ register.

Veel verzekeraars maken onderscheid voor individuele en gezamenlijke relatietherapie. 

Bekijk kosten relatietherapie

vergoedingen zorgverzekeraar voor counseling mogelijk
moniek hop

Coachbaar

Wanneer een relatie niet lekker loopt heeft dit grote invloed op de andere aspecten van je leven. Een relatie is de basis, de veilige haven.  Ik haal er veel voldoening uit als partners elkaar weer vinden, elkaar weer zien en elkaar terug deze veiligheid kunnen bieden.    

Je bent van harte welkom voor een kennismaking. Of lees meer over mij

Referenties

Ervaringen